недела, 1. август 2021. Вести денес: 0
home Храна и пијалаци

Никако немојте да ја јадете лубеница која изгледа вака- нема да ви биде добро кога ќе ја дознаете причината (ФОТО)

Никако немојте да ја јадете лубеница која изгледа вака- нема да ви биде добро кога ќе ја дознаете причината (ФОТО)

Во летниот период кога температурата ќе надмине 30-тина степени често бараме начин како да се освежиме, а најчесто тоа го правиме со ладна и сочна лубеница.

Лубеницата е преполна со вода, а покрај освежувањето таа ни носи и многу корист на нашиот организам.

Поради својот состав нутриционистите ја препорачуваат во летниот период да се конзумира во што поголема количина.

Меѓутоа постои и лубеници кои сериозно можат да им наштетат на нашето здравје.

Сигурно ви се случило да отворите голема лубеница со големи дупки и пукнатини во месото, а тоа е така бидејќи таа е одгледувана со специјално вештачко ѓубриво кое е во форма на спреј и се користи за прскање најпрво на цветот, а подоцна и на плодот.

Ова ѓубриво ја зголемува брзината на растот и зреењето на плодот, но е штетен за човековиот организам.

Коронавирус