вторник, 25. јануари 2022. Вести денес: 1
home Храна и пијалаци

Не си играјте со здравјето: ВАКВИ компири не смеете да јадете

Не си играјте со здравјето: ВАКВИ компири не смеете да јадете

Сигурно честопати сте се сретнале со вакви компири. Можеби сте и подготвувале таков, а не сте знаеле дека тоа баш и не е добра идеја.

Компирите кои примиле зелена боја или почнуваат да ‘ртат поради предолго стоење или затоа што не се чуваат во соодветни услови може да бидат опасни по здравјето.

Компирите содржат соланин, токсично алкалоидно соединение кое служи како природен пестицид, а кој е присутен во зголемена концентрација во зелен, оштетен или ‘ртен компир, според германскиот Федерален институт за проценка на ризик.

Соланинот не само што го менува вкусот на компирот туку и е опасен за здравјето. Во случај на премногу консумирање на соланин може да имате проблеми како што е гадење, болка во стомакот, повраќање и дијареја. Институтот советува дека треба да се избегнува консумација на многу зелен, ‘ртен или кафеав компир.

Меѓутоа, компирите кои не се многу засегнати од овие промени, можат да се отстранат микробите и зелените делови и потоа може безбедно да се консумираат.

Коронавирус