вторник, 13. ноември 2018. Вести денес: 1
home Храна и пијалаци

Најкорисните хранливи материи за црниот дроб во зимските месеци

Најкорисните хранливи материи за црниот дроб во зимските месеци

За да може црниот дроб да функционира добро во зима кога „има повеќе работа за него“, било поради лекови против грип и настинки, или поради поголемото количество алкохол за време на празниците, потребно е да се земаат доволно витамини.

Најкорисните хранливи материи за правилна работа на црниот дроб се:

Витамин А – го има во сите црвени и портокалови зеленчукови и овошни плодови: моркови, цвекло, кајсии, црвени пиперки, тикви, коишто се посебно богати со каротин.

Витамин Е – го содржат зрнестите плодови, растителното масло, рибата…

Омега-3 масните киселини – го има во рибите харинга, пастрмка и скуша, како и во лененото масло.

Рибофлавин (витамин Б2) – се содржи во праските, крушите, цвеклото и спанаќот.

Липоичната киселина (витамин Н) – може да се најде во млечните производи, спанаќот и во говедското месо.