понеделник, 28. ноември 2022. Вести денес: 179
home Храна и пијалаци

Лекари: Пиењето многу вода е опасно за здравјето

Лекари: Пиењето многу вода е опасно за здравјето

Пиењето големи количества вода може да биде опасно за здравјето, предупрeдуваат лекарите.

Според нив, бубрезите може да преработат околу 800-1000 милилитри вода во еден час. Ако тоа количество биде надминато тогаш се нарушува натриумовиот баланс во организмот.

– „Опивањето“ со вода ја отежнува циркулацијата на крвта што може да предизвика оштетување на функциите на мозокот, кома па дури и смрт. Освен тоа, преголема хидратација може дабиде опасна како и недостигот од вода, а бубрежно болните се најпогодени.

Возрасните не треба да пијат повеќе од 3-4 литри вода дневно, советуваат лекарите.

Коронавирус