среда, 14. април 2021. Вести денес: 139
home Храна и пијалаци

Лазања со спанаќ

Лазања со спанаќ

Потребни состојки:

12 кори за лазања
масло за готвење
400 г спанаќ
250 г пелати (излупени домати од конзерва)
3 лажици маслиново масло
200 г путер
150 г брашно
150 мл млеко
6 лажици рендан пармезан
5 јајца
Сол
Мускантно оревче
1 лажица мешан зачин

Начин на подготовка:

Пелатите убаво исцедете ги, извадете им ги семките, исечкајте ги и ставете ги во загреано маслиново масло. Пржете ги додека не испари течноста. Спанаќот исчистете го, измијте го и кусо варете го во зовриена солена вода. Потоа извадете го, оладете го и исечкајте го.

Брашното пропржете го на путер, додадете го млекото и гответе околу 5 минути непрекинато мешајќи со жица. Додадете го мускантното оревче, посолете и бешамелот е готов. Кога бешамелот ќе се олади, во него додадете ги сечканиот спанаќ, лажицата мешан зачин и јајцата, кои претходно ќе ги изматите.

Сварете ги корите за лазања но не докрај, исцедете ги и оладете ги. Земете тава, намачкајте ја со масло за готвење и наредете ред од корите за лазања. Потоа, ставете прво од сосот од пелат, па од бешамелот со спанаќ и одозгора повторно ставете ред со кори. Постапката повторете ја додека не ги потрошите корите, а на крајот одозгора сипете го остатокот од бешамелот и пармезанот. Печете на загреана рерна на 180 Целзиусови степени, околу 40 минути.

Коронавирус