среда, 28. јули 2021. Вести денес: 172
home Храна и пијалаци

Кој е најважниот витамин кој ги држи сите органи?

Кој е најважниот витамин кој ги држи сите органи?

Несомнено витаминот Ц е важен за телото, заради кој и добиваме препораки да јадеме намирници богати со него.

Тој е нестабилен витамин што значи дека предолго термичко обработување го уништува.

Витаминот Ц е важен за човекот, но и за сите други суштества, а со доволно внесени количини создава имунитет на телото и штити од болести.

Помага за заштита од анемија, ги штити и држи органите и помага за создавање колаген во телото кој е многу важен.

Супер е за детоксикација на телото, а има и важна улога во процесот на зараснување на рани.

Претставува и моќен антиоксиданc.

 

Коронавирус