среда, 20. јануари 2021. Вести денес: 91
home Храна и пијалаци

Измерете со рака: Колку треба да јадете за да не се здебелите

Измерете со рака: Колку треба да јадете за да не се здебелите

Експерти од Сиднејскиот универзитет ја открија формулата за количеството на храна што ни е потребна, а која воедно нема да ги зголеми нашите килограми.

Тие препорачуваат храната да ја мериме користејќи ја нашата рака.

– Не постои совршен начин на мерење на количеството храна која ни е потребна, па сакавме да изнајдеме подобар начин, изјави нутриционистката Алис Гибсон која е дел од тимот истражувачи.

Според нив, формулата гласи: една половина од ширината помножено со дебелината на дланката на раката, па сето тоа помножено со должината.

Коронавирус