четврток, 9. февруари 2023. Вести денес: 73
home Храна и пијалаци

Избегнете лоши утра: Од овој вид на алкохол ќе имате најлош мамурлак

Избегнете лоши утра: Од овој вид на алкохол ќе имате најлош мамурлак

За разлика од било кој друг алкохол доколку претерате со ракија или бренди сигурно ќе имате најлош мамурлак.

Се разбира, од  премногу од било кој вид на алкохол наутро ќе почувствувате мачнина и главоболка, но некои алкохолни пијалоци се полоши од другите.

Состојката која е задолжена за вашото мамурно утро се вика конгенер. Во прашање се комплексни органски молекули како метанолот и тие најчесто се наоѓаат во потемните алкохолни пијалоци.

Ако некој алкохол содржи поголемо количество на конгенер, тоазначи полошо утро за вас.

Овие седум алкохолни пијалоци предизвикуваат најлош мамурлак.

1.Бренди/Ракија
2.Црно Вино
3.Рум
4.Виски
5.Бело Вино
6.Џин
7.Водка