петок, 24. септември 2021. Вести денес: 121
home Храна и пијалаци

ГРЕШКИ КОИ ГИ ПРАВАТ СКОРО СИТЕ… Ова е единствениот правилен начин за подготвување печурки!

ГРЕШКИ КОИ ГИ ПРАВАТ СКОРО СИТЕ… Ова е единствениот правилен начин за подготвување печурки!

Печурките се прилично деликатни, подготвени на погрешен начин едноставно ќе изгледаат како гума. Ако сакате вашите печурки секогаш да бидат малку карамелизирани, правилно зачинети и полни со вкус, внимавајте на следниве шест грешки што сигурно ги правите додека ги подготвувате.

Ги гушите

Печурките мора да дишат! Никогаш не ги чувајте во затворени садови во фрижидер, тие треба да бидат на „отворено“, најдобро е да ги чувате во хартиени кеси во фрижидер.

Не ги сушите доволно

Сигурно сте слушнале многу спротивставени мислења за тоа дали да се мијат печурките или не? Можете да ги исчистите со четка или да ги измиете, но најважно е добро да ги исушите ако ги миете. За да го направите ова, користете кујнски хартиени крпи со кои лесно ќе ги истапкате печурките или, ако имате време, оставете ги печурките да се исушат на воздух.

Ако додадете сол веднаш штом ќе ги ставите печурките во тавата, уништувате сè. Тие ќе почнат да испуштаат течност веднаш, особено ако сте ја наполниле тавата. Печурките се зачинуваат на самиот крај, кога ќе бидат готови.

Ги ставате во млака тава

Ако ги ставите во млака тава, ќе се случи истото како и кога ќе ги зачините веднаш на почетокот на готвењето, тие ќе испуштат течност. Оставете ја тавата многу добро да се загрее пред да додадете печурки. На тој начин, порите на печурката ќе се затворат штом ќе ја допрат жешката тава и течноста нема да може да ја поплави тавата.

Премногу ги мешате

Постојаното мешање не дозволува печурките да станат убаво златни. Без лесна карамелизација, печурките се скоро само парче гума. Нека фатат малку сонце во тавата!

Не додавате доволно маснотии

Најдобро е да додадете, на пример, маслиново масло во различни фази на печење на печурките. Значи, кога ќе забележите дека ја повлекле маснотијата, додадете малку повеќе. На тој начин ќе добиете убава карамелизација без „гумени“ печурки.

Коронавирус