понеделник, 21. јуни 2021. Вести денес: 142
home Храна и пијалаци

Еден опасен несакан ефект од јадење јајца секој ден

Еден опасен несакан ефект од јадење јајца секој ден

Здравствените придобивки од јадење јајца се скоро премногу за да се избројат. Тие вклучуваат зајакнување на имунолошкиот систем, стимулирање на губење на тежината и се богат извор на витамини, протеини и здрави масти. Иако жолчките се богати со холестерол, студиите покажаа дека холестеролот што го наоѓате во јајцата не мора да има негативен ефект врз нивото на холестерол, како што може да има друга храна како заситени масти.

Всушност, многумина тврдат дека единствената причина зошто јајцата некогаш може да се сметаат за „нездрави“ е тоа што обично ги пржиме на путер и ги комбинираме со нездрава храна, како што се сланина, колбаси или мајонез. Но, според водечките здравствени експерти од клиниката Мајо, навистина може да јадете премногу јајца.

„Повеќето здрави луѓе можат да јадат до седум јајца неделно без да го зголемуваат ризикот од срцеви заболувања“, пишува д-р. Франциско Лопез-Хименез од клиниката Мајо.Ако имате дијабетес, некои истражувања сугерираат дека јадењето седум јајца неделно го зголемува ризикот од срцеви заболувања.

Лопез-Хименез забележува дека конкурентските истражувања не го потврдија ова, и на крајот треба да се направат повеќе истражувања што воспоставуваат врска помеѓу вашата омилена храна за појадок и дијабетес и срцеви заболувања.

Корелација на јајца и дијабетес
Колку вреди, оттогаш има некои убедливи докази што ги поврзуваат јајцата и зголемениот ризик од дијабетес, ако верувате во наодите од масовната нова студија спроведена од истражувачи од Универзитетот во Јужна Австралија, Универзитетот во Катар и Кинескиот медицински универзитет .

Студијата, објавена во британскиот весник за исхрана, се фокусираше на скоро 30 години податоци (1991 до 2019 година) за приближно 9000 возрасни лица во Кина, каде што случаите на дијабетес се зголемуваат. На крајот, истражувачите откриле дека оние кои јадат повеќе од 50 грама на ден – или еквивалентно на јадење едно јајце на ден – „имаат зголемен ризик од дијабетес за 60%“. Студијата исто така откри дека корелацијата помеѓу дневната потрошувачка на јајца и дијабетесот е подлабока кај жените отколку кај мажите.

Зошто да се намали потрошувачката на јајца?
Ова не се првите студии за истражување на потенцијалните здравствени ефекти од јадење јајца. Масивната анализа на неколку студии објавена минатата година во ЈАМА откри дека конзумирањето големи количини на јајца може да го зголеми ризикот од срцеви заболувања и смрт. „Кај возрасните, поголема потрошувачка на холестерол или јајца во исхраната е значително поврзана со поголем ризик од кардиоваскуларни болести и морталитет“, напишаа истражувачите.

Таа студија се засноваше на податоци од скоро 30 000 учесници и изненади многу водечки здравствени работници. „Оваа студија го зема предвид целокупниот квалитет на диетата и се прилагодува на неа“, изјави за Њујорк Тајмс, Норина Б. Ален, главен автор на студијата, вонреден професор по епидемиологија на Универзитетот Нортвестерн.

– Бевме фокусирани на независните ефекти на јајцата и холестеролот во исхраната. На пример, поздравите луѓе јадат повеќе јајца затоа што чувствуваат дека имаат многу протеини во нив, но дури и за здравите луѓе штетните ефекти на јајцата и холестеролот биле конзистентни.

Како што забележа Лопез-Хименез од клиниката Мајо, можеби ќе бидат потребни повеќе истражувања. Но, ако сакате да го намалите холестеролот и да го намалите ризикот од срцеви заболувања и дијабетес, размислете да јадете помалку од седум јајца неделно, пишува Јадете го ова.

ЕУРО 2020

Македонија