вторник, 2. јуни 2020. Вести денес: 111
Актуелна тема

Од минута во минута за ситуацијата со коронавирусот во Македонија и светот

home Храна и пијалаци

Домаќинска изолација: Како да ги испланирате оброците за цела недела и да се држите до планот?

Домаќинска изолација: Како да ги испланирате оброците за цела недела и да се држите до планот?

Живееме во услови на вонредна состојба додека низ светот се шири пандемија на вирус за кој знаеме многу малку. Она што го знаеме е дека треба да одржуваме дистанца од другите во јавност, да останеме во нашите домови, да одржуваме темелна хигиена и на тој начин да помогнеме да се спречи ширењето на коронавирусот.

Најголемиот дел од денот го поминуваме дома, а тоа се одразува на начинот на кој ги планираме оброците за себе и за нашето семејство. Зошто да не го искористиме овој период за нешто продуктивно, како на пример подобрување на кулинарските вештини и составување на план за исхрана до кој навистина ќе се држиме.

Со оглед на тоа дека полицискиот час е проширен, а секој втор муабет по дома ни е „Што ќе јадеме?“, најмалку што може да направите е план на оброци за следните неколку дена. Потоа проширете го планот на една недела. На тој начин ќе знаете точно што ќе јадете за главните оброци и ќе можете попаметно и поекономично да пазарите, да не ви остануваат неискористени намирници и најважно – да не фрлате храна.

Во продолжение, ви предлагаме неколку вкусни рецепти со кои ќе го збогатите вашето мени:

Коронавирус