петок, 29. септември 2023. Вести денес: 0
home Храна и пијалаци

Десет знаци кои покажуваат дека не поднесувате глутен

Десет знаци кои покажуваат дека не поднесувате глутен

Се проценува дека речиси 40 отсто од светската популација е нетолерантна на глутен. Доколку имате некои од следните симптоми тоа би можело да значи дека и вие спаѓате во таа група и треба да посетите лекар.

– Попречувања во дисгестивниот систем, како што се гасови, подуеност, ретка столица, па дури и тврда столица (најизразено е кај децата по конзумирање глутен);

– Кератоза пиларис (позната и под името „пилешка кожа“) на рацете;

– Замор или умор по оброците што содржат глутен;

– Дијагноза на автоимуно заболување, како што се Хашмитов тиродитис, ревматичен артистис, лупус, псоријаза, улцериозен колитис, скелодерма или мултиплекс склероза;

– Невролошки симптоми, како што се вртоглавица или чувство на губење рамнотежа;

– Хормонска нерамнотежа;

– Зачестени мигрени;

– Дијагноза на хроничен замор;

– Воспаление, оток или болка во зглобовите (прсти, колена, колкови);

– Проблеми си расположението, како што се анксиозност, депресија и промени во расположението.