петок, 13. декември 2019. Вести денес: 122
home Храна и пијалаци

Десерт без глутен: Мафини со чоколадо

Десерт без глутен: Мафини со чоколадо

Што ви е потребно да подготвите мафини без глутен?

Состојки:

¼ шолја интегрално оризово брашно

½ шолји бадемово брашно

¼ лажичка сода бикарбона

Половина лажичка сол

140 гр. темно чоколадо

115 гр. путер

Три лажици какао

Три јајца

Шолја кафеав шеќер

Две лажици екстракт од ванила

Начин на подготовка:

Загрејте ја рерната на 180 степени и подмачкајте го тавчето за мафини со путер.

Во садот промешајте оризово и бадемово брашно, сода бикарбона, сол и цимет.  Во друг помал сад промешајте чоколадо и путер и стопете ги на пареа. Кога ќе ги тргнете од огин, додајте и какао.

Во поголем сад, со миксер изматете јајца и шеќер и додајте екстракт од ванила.

Постепено додавајте ја смесата од чоколадо и путер, матете околу една минута, па додајте ја смесата со брашното и соединете ги.

Смесата сипете ја во калап и печете околу 15 минути.

извор: kajgana.com