среда, 18. мај 2022. Вести денес: 152
home Храна и пијалаци

Дали сте свесни дека лошата храна ве убива?

Дали сте свесни дека лошата храна ве убива?

Секако дека ниту еден од нас нема да живее вечно, сите имаме свој суден ден, но по се’ изгледа најголема пресуда ни донесува она што секојдневно го консумираме (или не го консумираме).

Guardian ги објави најновите резултати од големата студија во врска со болестите коишто го погодуваат целото човештво, а коишто покажуваат дека исхраната е клучен причинител за една од пет настанати смртни случаево на светот. Тоа значи дека милиони луѓе едноставно консумираат премногу сол и шеќер, а не внесуваат доволно количество на интегрални житарки, овошје, семиња, јатки и рибини масла.

– Ова е огромен светски проблем, порачува доктор Кристофер Мареј, директор на Институтот за метрика и проценка на здравјето на Универзитетот во Вашингтон.

Меѓутоа, недоволниот број на здрави намирници во секојдневната исхрана остава и многу полоши последици по здравјето од консумацијата на нездравите. Сепак, тоа е проблем којшто во голема мера зависи и од економијата.

– Да го земеме како пример овошјето, вели Мареј.

– Точно е дека тоа е корисно за здравјето, но само богатите јадат многу овошје, со по некој исклучок.

Покрај исхраната, водечки фактори за ризикот од смрт се и пушењето и високиот крвен притисок. Меѓутоа, студијата “The Global Burden of Disease” дошла и до неколку охрабрувачки откритија – очекуваното траење на животот е продолжено од 75.3 години за жените и 69.8 години за мажите.

Исто така, опаднат е и бројот на смртни случаи како резултат на инфективни болести.

Најнови вести

Коронавирус