петок, 11. јуни 2021. Вести денес: 136
home Храна и пијалаци

Чини 10 пати повеќе од кујнската, но кога ќе видите како се прави хималајската сол, ќе разберете зошто (ВИДЕО)

Чини 10 пати повеќе од кујнската, но кога ќе видите како се прави хималајската сол, ќе разберете зошто (ВИДЕО)
Himalayan salt

Изгледа убаво, но хималајската сол нè чини многу повеќе од обичната, кујнската. Истата тежина на оваа розова сол чини 10 пати повеќе од класичната.

Хималајската сол е еден вид карпеста сол што потекнува од рудник за сол под Хималаите во Пакистан. Станува збор за халит, минерална форма на натриум хлорид, која е формирана одамна, кога областа сè уште била покриена со океанот. Бојата варира од црвена до бела, што станува розова.

Целата хималајска сол е извлечена од рудникот за сол Кевера во Пакистан, кој е втор по големина рудник за сол во светот. За разлика од морската сол, хималајската сол не е под влијание на разни загадувачи, па затоа е чиста и незагадена, пишува Бизнис инсајдер.

Проценето е дека резервите на сол во рудниците за сол на Хималаите варираат од 82 милиони до 600 милиони тони. Само 6 проценти од произведената сол во светот се користи во прехранбената индустрија. Остатокот се користи за одмрзнување на патиштата, во процеси на прочистување на водата, земјоделство и индустрија на пластика, хартија и пулпа, сапун, гума, па дури и грнчарија.

ЕУРО 2020

Македонија