среда, 21. април 2021. Вести денес: 170
home Храна и пијалаци

Чај од мешавина на зачини го зајакнува имунитетот и ја топи тежината: Русите го пијат цело време, еве што мислат тие за овој напиток !

Чај од мешавина на зачини го зајакнува имунитетот и ја топи тежината: Русите го пијат цело време, еве што мислат тие за овој напиток !

Необичен чај кој е комбинација на индиски зачини и топло млеко прави чуда за имунитет.

„Масала“, збор што е синоним за мешавина на индиски јазик, се подготвува од различни видови зачини, не постои „фиксирана“ комбинација, но има основа што се состои од кардамон, ѓумбир, цимет, каранфилче, црн пипер и анасон семиња.

Овој традиционален индиски чај го зајакнува имунитетот, ја ублажува надуеноста затоа што ги стимулира цревата, го забрзува метаболизмот и на тој начин помага во контролата на телесната тежина, ја подобрува концентрацијата и се буди, ја ублажува вртоглавицата и гадењето предизвикано од движење, го намалува стресот … Русите го пијат редовно , и како велат – „воскреснува од мртвите“!

Има карактеристичен остар вкус и мирис.

Како да направите чај од масала?

Компоненти:

3 лажички црн чај (или 3 кесички)

4 чаши вода

1/2 лажичка мелени или помали стапчиња кома од цимет

1/2 лажичка мелен или околу 2 см парчиња свеж, рендан ѓумбир

1/2 лажичка зелен кардамон

1/2 лажиче црн пипер во зрно

1/2 лажиче каранфилче

1 лажичка коријандер

1 чаша млеко

по избор мед или некој друг засладувач

Подготовка:

Додадете ги зачините во врела вода, покријте и варете на тивок оган 10 минути. Додадете црн чај, тргнете го од оган и оставете го покриен 10 минути. Додадете млеко и топлина за да може да се пие, но не и да зоврие. Процедете и послужете со мед.

Коронавирус