Вести

Зошто кралицата Елизабета втора има два родендена? Денес таа полни 91 година, но еве кога и е вториот роденден

Велика Британија со големи почести денеска го слави 91 роденден на кралицата Елизабета Втора, но нејзината официјална прослава се одржува во јуни.

 

Церемонијата започна точно напладне кога група на кралската коњаничка артилерија јаваа пред Бакингемската палата, а претходно се изведе почесна стрелба со 41 пукање во Хајд паркот, а еден час подоцна беа испукани 62 куршуми од лондонската кула.

Но зошто кралицата има два родендена?

Вистинскиот роденден на кралицата е денес на 21 април, но официјалната прослава се случува секогаш во една сабота од месец јуни. Причината поради роденденот во јуни на кралицата е вековната традиција која ја имале кралските семејства во Британија, како резултат на тоа бидејќи преку летото времето е многу по подобно од она во есен или зимо.

На пример Едвард VII е роден на 9 ноември, но неговиот официјален роденден секогаш се славел во мај или јуни.