Вести

Скандалозно: Во оваа земја сакаат да ги легализираат браковите со мали деца

Ирак планира да воведе нов закон, со кој ќе се легализираат бракови со деца до деветгодишна возраст и активистите предупредуваат дека ова ќе значи уназадување на правата на жените за половина век.

Овој предлог би им овозможил на свештениците од разни муслимански секти да управуваат со брачните договори.

Изминатиов викенд, граѓански здруженија протестираа против овој закон, а Обединети нации побараа повеќе да се дискутира на оваа тема и правата на жените да бидат целосно признати и заштитени.

Првата, поекстремна верзија на законот им забрануваше на жените право на развод, родителство и на наследство.

Некои верски секти во Ирак веруваат дека жената на пророкот Мухамед имала девет години, па затоа велат дека деца на оваа возраст можат да се женат.

-Овој предлог е спротивен на меѓународните конвенции и на националниот закон на Ирак. Ако биде усвоен, тоа ќе биде катастрофа за правата на жените, затоа што сектите ќе ги следат своите свештеници, вели активистот Суад Абу-Дајех.