Вести

Професор од Јејл тврди: Американците никогаш не стапнале на Месечината

Секој нормален човек, кој ги следи настаните поврзани со истражувањето на вселената, разбира дека Американците не можеле да стигнат до Месечината во 60-тите години на минатиот век. Не можат ниту сега да стапнат на површината на Месечината, тврди професор Дејвид Гелернтер од Универзитетот Јеил.

Според него, дури и сега Американците не можат да ги изолираат вселенските бродови од вселенски зрачења, бидејќи немаат начин како да го надминат појасот на Ван Ален или слични радијациски појаси на Земјата, јасно е дека астронаутите би загинале, објаснува научникот. Како тогаш е остварена мисија Аполо, прашува тој.

– Тоа е глупост, слична на онаа за глобалното затоплување, која е произлезена од група луѓе, за да заработи од наивноста на луѓето, коментира професорот Гелернтер.