Регион

Заниер бара продолжување на дијалогот меѓу Белград и Приштина

Генералниот скеретар на Организацијата за безбедност и соработка во Европа (ОБСЕ), Ламберто Заниер синоќа во Приштина се заложи за продолжување на дијалогот меѓу Косово и Србија и за спроведување на досега подтигнатите договори.

zanier

По средбата на Заниер со претставници на Српската листа, оваа колаиција на партии на косовските Срби, соопшти дека главна тема на разговорите била „општата политичка и безбедносна состојба на (малцинските) зедници и функционирањето на институциите во заштите на немнозинските заедници“ во Косово.

Како штоо јави Танјуг, на средбата Заниер и неговите соговорници ја нагласиле потребата од продолжување на дијалогот меѓу Белград и Приштина, како и одимпементација на досега постигнатите договори на пореворите во Брисел, одржани со посредство на ЕУ.

Заниер се заложил и за продолжување на досегашната добра соработка на претставниците на малцинските заедници во Косово и ОБСЕ, се наведува во соопштението на Српската листа.