Регион

ФОТОГАЛЕРИЈА: Апокалиптични сцени од Задар, градот изгледа како да поминал ураган

Интензивен дожд каков што не се памети во изминатите 30 години, предизвика големи поплави во Задар.

За само три ипол часа наврнале околу 250 литри дожд на метар. Во градот поплавени се болницата, куќи, трговскиот центар, и парковите.

Локалните медиуми информираат дека улиците се реки, а особено трогателни се фотографиите од градските гробишта кои се поплавени, а водата ги носи крстовите од гробовите на починатите. Локалното население има помош од војската, бидејќи како што пренесуваат медиумите, градските служби не можат да се справат со толкава количина на вода.