Освежено 16:37:55
Недела, 20 Април 2014
Вести денес: 54

Најрепрезентативното место во месната заедница Бирарија, паркот каде некогаш постоела најстарата пиварница во Скопје, вчера светна во ново руво.

sl5002-19.11.2012

Општината Кисела Вода во изминатиот период интензивно работеше на реконструкција и реновирање на паркот со замена на сите оштетени клупи и корпи за отпадоци, како и со поставување на нови детски реквизити за најмладите (лизгалка, лулашка и клацкалка). Истовремено, се изврши и реновирање на летниковецот со кружната клупа, збиралиштето на пензионерите од овој дел од Кисела Вода.

Реконструираниот парк во употреба го пушти градоначалникот на општина Кисела Вода Марјан Ѓорчев, кој ги поздрави присутните и им се заблагодари на претставниците од месната заедница за одличната организација. Тој посочи дека оваа инвестиција е на барање на сите жители од Бирарија, особено на пензионерите, кои во изминатиот период доставија и официјално барање до општината за реконструкција на оваа јавна површина.

sl3-15009.11.2012

Во паркот се изврши и реконструкција на зеленилото кое беше збогатено со три цветни алеи од зимзелени и декоративни растенија. Истовремено, беше поставено и симболично обележје „Кригла“, која ја симболизира првата пиварница во Скопје изградена токму на тоа место.

Паркот Бирарија со својата содржина дополнително ќе придонесе за продолжување на традицијата за организирање родендени, собири на граѓани, добротворни акции организирани од страна на невладини организации, школи, градинки и др.институции.

vlado-janevski-300x250
asseco-see-300x250
caffetin-menstrual-300x250-mk

Избор на уредникот

Започна изградбата германската фабрика „Marquardt GmbH” во Велес

News image

Денес започнаа градежните работи за изградба на фабриката на германската компанија „Ma...

ФОТО: Новиот парк за деца со посебни потреби во Ѓорче, вистинска среќа за малиот Јане

News image

Петгодишниот Јане Велковски сега има место каде да се лула и да игра кошарка иако е во...

Филип- Македонецот со челична волја чиј сон се исполнува

News image

Филип Михајловски ги сплоти хуманите луѓе во Македонија. Со право ќе го наречеме херој...

  • 24 часа
  • 7 дена
  • 30 дена