Вести

ВМРО-ДПМНЕ поднесоа стратешки амандмани за ребалансот на Буџетот кои што претставуваат реални барања на граѓаните

Од понеделник во Собранието на Република Македонија започнува расправата за ребалансот на Буџетот за 2017 година за кој што ВМРО- ДПМНЕ поднесоа над 700 амандмани.

Од извори дознаваме дека ВМРО-ДПМНЕ поднеле повеќе стратешки амандмани односно проекти кои што сметаат дека е неопходно за граѓаните да се најдат во Буџетот и да се обезбедат финансиски средства.

Имено, како позначајни амандмани би се издвоиле изградбата на првата фаза од нов автопат од Кичево до Гостивар како и магистрален гасовод од Скопје до Тетово и Гостивар. Како неопходни проекти се наведени и субвенциите за печки на пелети, гасификацијата на Скопје, магистралниот гасовод Битола, Ресен, Охрид, Струга, проектна документација за обиколница кај Велес, ваучери за ИT опрема за студенти од трета и четврта година, стипендии за средношколците, субвенции за системи капка по капка, дополнителни средства за проектите Купи куќа за млади и Купи куќа купи стан, поддршка за претпријатијата од преработувачката индустрија поддршка на граѓани кои што ќезапочнат бизнис во некои од македонските села како и финансиска помош на оние кои што ќе започнат бизнис во некоја рурална област.

Во повеќето амандмани кои ги поднесоа пратениците од ВМРО-ДПМНЕ се бара исто така и обештетување на граѓаните по повод материјални штети од земјотресите во Охрид како и обештетување на штети во туризмот настанати од земјотресите во Охридско кои што нанесоа голема штета на туристичката сезона.

Ова се само дел од амандманите кои како што рекоа од ВМРО-ДПМНЕ се реални потреби на граѓаните и се надеваат дека истите ќе бидат префатени од страна на мнозинството во Собранието на Република Македонија.