Вести

Невидено загадување во Тетово: Утрово се срушени сите рекорди во лето, Арифи и СДСМ го оставија градот да се гуши во канцероген чад

Тетово ова утро во 10 часот беше убедливо најзагадениот град во Европа.

 

Загаденоста со канцерогени честички ПМ10 беше фрапантни 1.000 mg / m3, а максималната дозволена граница е  50 mg / m3.

Садула Дураки, министер за животна средина и просторно планирање

 

Јани Макрадули, заменик министер за животна средина и просторно планирање

Оваа силна загаденост во лето доаѓа од нерешениот проблем со депонијата во Тетово, проблем кој градоначалничката Теута Арифи со години не го решава. Исто така, секојдневно се докажува дека затворањето на Југохром нема никакво влијание во намалувањето на загаденоста во Тетово.

Иако Југохром беше затворен, Тетово останува енормно загаден град, најмногу поради депонијата. Неспособноста на Арифи и СДСМ буквално ги убива тетовчани.