Вести

Кепеска: Со Законот за јазици се доведува во прашање македонската нација како титулар

Погрешно се толку определбата во Уставот за тоа што е службен јазик којшто се однесува најмногу за локалната самоуправа односно за користењето на јазикот во државната власт, вели во вечерашното отворено студио на Телевизија Нова, Јованка Кепеска, Доктор по политички науки и професор на Филозофскиот факултет во Скопје.

 

– Уставот се толкува дека тоа е опредлеба, норма која што може да се прифати дека значи и употреба на јазикот во целокупната држава. Македонската нација е титулар на оваа држава и следствено на тоа и нејзиниот јазик. Меѓутоа, со ваквата претенциозност, упорност, индоктринација, политичко пазарење за политички мир се доведува во прашање токму определбата на македонската нација како титулар – вели Кепеска.