Вести

Груевски во посета на духовното и културно наследство на Велес (ФОТО)

Претседателот на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски со својата сопруга денеска беше во посето на Велес. Најпрво присуствуваше на осветувањето на новиот црковен храм СВ Кирил И Методиј, каде беа присутни повеќе стотини велешани и добранамерници од целата држава кои присуствуваа на литургијата со која чиноначалствуваше архиепископот на Македонската Православна Црква Охридска Архиепископија, господин господин Стефан.

Свое обраќање имаше и владиката Агатангел кој се осврна и на градбата која има исклучително значење за градот Велес. Тој истакна дека храмот има уметничка, културна и духовна вредност, а истиот, речиси 85 осто е изграден од средствата кои своевремено државата ги врати на повардарската епархија во форма на обврзници за денационализација.

Груевски со својата сопруга остатокот од денот го искористи и за посета на два мошне значајни храмови во Велес, црквите СВ Пантелејмон и СВ Димитрија.

Црквата Св Пантелемојн е  најголемата црква во Велес. Храмот е изграден во 1864 година и има своја многу интересна приказна како во Османлиско време се издејтвувало да се изгради таков голем храм како и предизвиците со кој тогаш се соочиле. Нејзината изградба била извршена од познатиот македонски неимар и градител на цркви во Македонија и низ Балканот, Андреја Дамјанов со своите браќа, од велешкото село Папрадиште.

Потоа Груевски ја посети и малку познатата црква но со исклучително значење СВ.Димитрија, за која се смета дека датира од 14 тиот век и според зборовите на луѓето пронајдени се и некои археолошки предмети кои датитаат и од 6 тиот век.

Манастирот е познат по приказната дека своевремено верувајќи дека османлиите ќе го запалат, локалните жители го потрупале со земја, со цел да го заштитат.Сместен е под висока карпа. Но поминало долго време и го заборавиле таков, се додека на еден човек не му се сонило на сон дека на тоа место закопан е манастир и треба да се откопа, што и било сторено.