Вести

Емотивна слика од протестот во Скопје: Слатко детенце со македонскиот поздрав дава поддршка на унитарна Македонија

Детенце на протестот во Скопје со македонскиот поздрав дава поддршка на граѓанската иницијатива „За заедничка Македонија“.

dete

Протести денеска се одржаа во 21 град во Македонија, а граѓанската иницијатива „За заедничка Македонија“ бара од политичките партии да ја отфрлат тиранската платформа.

Оваа платформа предвидува воведување двојазичност на целата територија на Македонија, дури и во населените места каде што нема Албанци, промена на химната, знамето и државниот грб, вметнување на албанскиот јазик на банкнотите и монетите, воведување на казни од три до пет илјади евра за неупотреба на албанскиот јазик, како и донесување Резолуција во Собранието со цел осуда на наводниот геноцид врз Албанците во Македонија.