Освежено 22:59:45
Сабота, 19 Април 2014
Вести денес: 88

До ДИК пристигнаа потврдените кандидатски листи за советници и за градоначалници за претстојните локални избори од сите 80 општински изборни комисии и од Градот Скопје.

listi

ОИК во изминатите денови ги прегледуваа и потврдуваат листите кои до нив беа поднесени до законски утврдениот рок - 16 февруари на полноќ. Во трката за градоначалници се привија  268 кандидати, од кои 25 независни, а останатите се припадници на политички партии. За членови на општинските совети, пак, се поднесени 350 кандидатски листи, од кои 93 независни.

ДИК утре ќе го одржи жребувањето за утврдување на единствената листа на кандидати за членови на советите на општината, односно Советот на Град Скопје и единствена листа на кандидат за градоначалник на општината, односно Градот Скопје.

Општинските изборни комисии утврдените единствени листи ќе ги огласи најдоцна 25 дена пред денот определен за одржување на изборите, односно на 26 февруари до сите населени места и на избирачките места во општината, односно во Градот Скопје. Утврдените листи на кандидати во општините во кои најмалку 20 проценти од граѓаните зборуваат службен јазик различен од македонскиот се објавуваат покрај на македонски и неговото кирилско писмо и службениот јазик и писмо што го употребуваат граѓаните во таа општина.

ДИК во печатените медиуми и другите средства за јавно информирање веќе ги објави описите на избирачките места.

На полноќ на 24 февруари односно в недела ДИК го заклучува избирачкиот список во кој се извршени сите промени кои произлегле од јавниот увид отпечатен во вид на изводи. ДИК го потпишува заклучениот избирачки список, односно изводите од избирачкиот список на кој се гласа најдоцна 15 дена пред денот на одржување на изборите, односно на 8 март на полноќ.

До 8 март треба да заврши и задолжителната едукација на членовите на општинските изборни комисии, а од 1 до 21 март општинските изборни комисии ќе организираат, вршат и спроведуваат едукација на членовите на избирачките одбори според Планот и Програмата на ДИК.

Изборната кампања започнува 20 дена пред денот на изборите, односно на 4 март на полноќ и завршува на 22 март. Во првиот и вториот круг на гласање кампањата не смее да трае 24 часа пред денот на изборите и на денот на изборите.

vlado-janevski-300x250
asseco-see-300x250
caffetin-menstrual-300x250-mk

Избор на уредникот

Започна изградбата германската фабрика „Marquardt GmbH” во Велес

News image

Денес започнаа градежните работи за изградба на фабриката на германската компанија „Ma...

ФОТО: Новиот парк за деца со посебни потреби во Ѓорче, вистинска среќа за малиот Јане

News image

Петгодишниот Јане Велковски сега има место каде да се лула и да игра кошарка иако е во...

Филип- Македонецот со челична волја чиј сон се исполнува

News image

Филип Михајловски ги сплоти хуманите луѓе во Македонија. Со право ќе го наречеме херој...

  • 24 часа
  • 7 дена
  • 30 дена