Политика

Кржалоски: Резултатите во македонската економија се благодарение на реформите кои ги спорведе ВМРО-ДПМНЕ

За успешните економски политики кои ги води Владата предводена од ВМРО-ДПМНЕ пристигнуваат признанија од многу еминентни странски институции, списанија и фондации, велат од партијата.

Во продолжение следува интегрален текст од прес-конференцијата на Лука Кржалоски од ВМРО-ДПМНЕ.

Пред само неколку дена Европската Комисија, македонската економија ја оцени како стабилна, со прогнозиран раст на БДП од 3.2%, што е еден од највисоките растови во Европа и очекуван пад на невработеноста која се прогнозира да падне на најниски досега 22%.

Оваа прогноза на ЕК е идентична со таргетот на Владата предводена од ВМРО-ДПМНЕ поставен за периодот до 2018-тата година.

Дека македонската економија бележи значајни успеси и позитивни трендови, покажува и извештајот за економски слободи на престижната американската фондација Херитиџ.

Според овој извештај Македонија се искачи на 31 место на индексот на економски слободи Херитиџ и влезе во категоријата слободни држави.

Извештајот покажува значително искачување на Македонија во рок од една година, од 47-то на 31-то место, додека оценката е подобрена на 70,7 поени.

Фондација Херитиџ ги оценува државите според четири категории, владеењето на правото, големина на државниот апарат и долгот, ефикасност на регулаторниот режим и слобода на трговијата.

Македонија вообичаено највисоките оценки ги добива во гарантирањето на слободен пристап до својот пазар и отвореноста за трговија со други држави, даноците и намалувањето на регулаторните пречки за водење бизнис.

Со овие резултати, Македонија е единствената држава од Балканот која се најде во категоријата на главно слободни држави во Европа, во друштво со развиените економии на Германија, Чешка, Австрија, Ерменија и други.

Овие резултати кои ги постигнува македонската економија и покрај наметната политичка криза од опозицијата, се благодарение на големиот број на реформи и проекти кои ги спорведе ВМРО-ДПМНЕ во изминатите години.

Од економски изолирана држава, Македонија во изминатите години бележи постојан раст и развој.

Покрај Европска Комисија и Херитиџ, прогресот на Македонија е забележан и од Светската Банка во извештајот „Дуинг бизнис“ каде Македонија како резултат на успешните економски политики на Владата на ВМРО-ДПМНЕ за 9 години забележа раст од 84 места, па од некогашното 94-то место во време на СДСМ, денес Македонија е рангирана на 10-тото место во светот и 5-тото место во Европа.

Благодарение на овие успешни политики, во изминатите години невработеноста се намали од рекордните 38% од времето на СДСМ на сегашните 23,4%, а во Македонија се отворија многу нови фабрики и нови работни места.

ВМРО-ДПМНЕ, нема да застане тука и во иднина главниот фокус ќе биде на растот и развојот на економијата и намалување на невработеноста.