Живот и стил

Верувања за Белиот петок-Денеска направете го ова

Прославата на Велигден продолжува. Денешниот ден меѓу православните верници е познат и како Трапав, Бел или Благ петок.

Ова е петиот ден по Велигден, а овој ден се нарекува и извор на излекување, затоа што верниците одат на блиските извори и се мијат, заради излекување од многу болести.

Овој петок е инаку ден посветен на прославувањето на пресвета Богородица.

Обичај е во зора да се оди на најблискиот извор или вода, каде се мие, пие вода, бере цвеќе, се весели и се враќа дома дури навечер.