Занимливости

ВИДЕО: Орагутант бира партнер со помош на апликација на таблет

Женките имаат предност во бирањето.

majmun

Резерват за диви животни во Холандија воведува нов начин на работа со мајмуните, орангутаните и горилите. На женките им се покажуваат фотографии од машки горили и ги следат нивните емоции за да видат дали мажјакот им се допаѓа или не.

Откако ќе ја видат фотографијата, мајмуните треба да притиснат на екранот на таблетот, изјавиле вработените од резерватот.

„Според интересот што ќе го искажат за одредена фотографија знаеме дали им се допаѓа мажјакот или не“, изјавиле резерватот.

Но, за жал студијата морала да биде прекината бидејќи еден орагутант, женка го искршила таблетот откако и покажале потенцијални партнери.