Занимливости

ПРЕДИЗВИК: Сите одговараат различно, колку лубеници гледате вие и каков човек сте?

Дури и наједноставните ментални вежби како помнењето на телефонски броеви му помагаат на мозокот да остане во форма.

Загатките што често ги наоѓате на интернет ја имаат истата улога, тие го активираат вашиот мозок предизвикувајќи го со интересни прашања и задачи.

Задачата која ние ви ја поставуваме е да изброите колку лубеници има на сликата погоре.

Постојат три можни одговори на загатката.

Секој одговор покажува како размислува вашиот мозок.

Луѓето кои размислуваат рационално ќе избројат дека на сликата има 8 лубеници бидејќи никаде не е специфицирано дали лубениците треба да бидат цели.

Логичарите ќе мислат дека не може загатката да е така едноставна, па ќе кажат дека има вкупно 6 лубеници.

Луѓето со изразено математичко размислување ќе ги поделат лубениците за на крајот да добијат 5 цели лубеници.