Занимливости

ФОТО: Вакво суштество во морето не сте виделе

Медитеранската медуза Котилорхиза туберкулата вообичаено може да се сретне во Медитеранот и Јадранското море. Таа може да расте до максимални 35 сантиметри во дијаметар, а обично е од 10 до 30 сантиметри.

-Пловевме со чамец долж брегот на Грабаштица и наидовме на јајца на око на сред море, така рекла жената која ја снимила медитеранска медуза што наликува на јајце на око.

Имаше две, но поголемата не ја снимивме, додава таа.

-Не сакавме да ја вознемириме па внимателно ја спуштивме на море – рекла жената.

Медитеранската медуза Котилорхиза туберкулата вообичаено може да се сретне во Медитеранот и Јадранското море. Таа може да расте до максимални 35 сантиметри во дијаметар, а обично е од 10 до 30 сантиметри.