Занимливости

Денеска е есенска рамноденица – постојат многу верувања за овој ден, а едно е особено важно

Днеска е првиот ден есента и есенската рамноденица, што значи дека на сонцето, во овој период го прави годишното движење и пристигнува на небесниот еквадор.

 

Есенската рамноденица долго време се смета како ден кој е многу важен за сите незавршени работи, како и за решавање на несогласувањата со други. Есенската рамноденица е време кога ние треба да се погледнеме и да видиме дали сме задоволни од постигнатите резултати во животот, кој се смета од страна на некои астролози.

Според некои верувања, рамноденицата е ден на божествената биланс, кој е зошто сè мора да се донесе во билансот на тој датум. Точки на небесната  сфера каде еклиптиката го вкрстува небесниот екватор се нарекуваат equinoctial точка.

Сонцето во неговото  движење по еклиптиката минува низ есенски точка. Тоа  значи дека денот и ноќта траат истиот ден, за 12 часа.