МИЗЕРИЈА

Денес силно ја почувствував миризбата на очајот. Стевче Јакимовски објави некаква квазиелектронска анкета на која наводно води, за што Курир објави и вест. За негова жал има и реални анкети, правени според научна методологија, и тие покажуваат дека разликата од 7.000 гласа во полза на СДСМ на парламентарните избори, (21 спрема 14.000) пред локалните избори е зголемена во полза на Стефан Богоев. Ако има општина која е фикс во прв круг, тоа е бездруго Карпош. Веројатно видел реални анкети и Стевчо, ама не ги објавува, очајот го тера да потклава некаква шега од Strawpoll, за која најде за сходно да им се заблагодарува на жителите на Карпош. Очај, и мизерија. И да најавам: Идната недела вистинска анкета на Телма за рејтинзите на партиите пред локалните избори.

Почитувани, го гледате ли изливот на омраза и бес од македонското независно новинарство?
Јас никогаш не зборам напамет туку со факти:

1. Електронската анкета за Општина Карпош е направена во штабот на СДСМ односно од мојот против кандидат. Горе именуваниот тоа може да го провери.

2. Кога мој пријател гласал на почетокот на електронската анкета, неговиот бил 17-ти глас за мене а веќе против кандидатот имал 160 гласа.
Заклучокот е логичен, тие ја подготвиле апликацијата и се спремиле да го зададат ударот за да обезбедат стартна позиција од 200-300 гласа предност, очекувајќи потоа дека граѓаните на Карпош едвај ја чекале неговата анкета и ќе доживее силен бран на поддршка. Очигледно не биле блиску до реалноста и набрзо потоа им се случи пресврт и како што ме информираа моите пријатели (бидејќи немам време да седам пред компјутер туку имам друга работа), во континуитет бев во водство меѓу 200 и 300 гласови. Веројатно луѓето кои што живеат во виртуелниот свет, со виртуелна анкета очекувале силен почетен ефект и после 12 часа да објават дека нивниот кандидат убедливо води, а народот да каже ваууууу!!! Каков кандидат.

3. Се јавив еднаш да им се заблагодарам на тие што гласале за мене и да прекинат со гласањето од две причини:

а). Да не ја трошат енергијата зошто поддршката е евидентна

б). Затоа што има трик во електронската анкета зошто постои можност кај нив да ги покажува ИП адресите на гласачите и потоа да ги напаѓаат моите поддржувачи.

4. Бидејќи оваа работа не им успеа, добро е да си ги запраша своите пријатели зошто првата вечер после 23 часот луѓе коишто сакале да гласаат за мене, апликацијата им покажуваше дека веќе гласале а тие тоа претходно не го сториле.

Се мачеше така цел Социјалдемократски сојуз и со сите трикови разликата се движела во моја полза од 11 и 13%. По дводневно измачување во 50 минути по полноќ се јавува гореименуваниот претставник на независното новинарство со навреди во кои што ме нарекува мизерија. Кој е овде мизерија? Тој што мести и спрема анкета, подготвува партиски војници за „блиц-криг“ гласање или оној кој што граѓаните го поддржуваат? Бидејќи срамот е голем, воодушевување од нивниот кандидат нема, па независниот новинар се обидува да ги извади како „минус пред заграда“ со навреди кон мене се разбира. Кој е овде мизерија одлучете сами.

Се повикува на минатогодишните избори и предноста што ја оствариле минатата година. Лесно е да седиш зад компјутерот и да плукаш на далечина, а многу потешко е да работиш на терен но за среќа, многу покорисно. Од работата на терен моето искуство го вели следново: Во јуни 2008 година ВМРО ДПМНЕ во Карпош го победи СДСМ со 7.200 гласа разлика, а само девет месеци потоа во март 2009-та во првиот круг јас водев со 3.600 гласа разлика. Колку сигурни им се денес анкетите на независните мислители  и нивните пријатели покажува фактот што цела пролет немаше да форсираат еден, па потоа втор кандидат и сега на крајот го исфрлаат малку подобриот од трите кандидати, за кои што не се среќни ни тие ниту пак јавноста. И сега на крајот да се послужам со зборовите на Тито кои се однесуваа за битката за Неретва или т.н. операција „Wais“ цитирам: Ми смо знали да се спрема велика операција под називом „Wais“ и да на нама иде 120.000 непријатељских војника. А ми смо имали око 40.000 партизана. На Неретви су се први пут удружили и били на истој страни и четници и усташи и немци и италијани и муслиманске полиције. Али ја и моји другови нисмо спавали, веч смо припремили наш план. – затворен цитат. Е да знаат „и ја и моји другови не седимо скрштених руку“. Тие правеле анкета која ќе ја објавеле наредната недела. Па и ние правиме анкета која ќе ја објавиме наредната недела. И не само оваа, правевме и претходно. Резултатот вели дека народот ве прочита.

Јас нема да употребам навредливи зборови, а независното новинарство нека се преиспита дали е етички нивен колега да ме споредува со Хитлер, да ме нарекува мизерија, да ми се заканува со миразот на мајка му – телевизија Телма. Всушност не ми кажа ништо ново, телевизија Телма никогаш не била на моја страна, секогаш била против мене не известувала објективно во ниту едни мои избори, во моментов прави необјективни стории. Но нека. Ќе ги издржам сите нив, како што вели Тито и „четници и усташи и немци и италијани“ и.т.н уште четириесетина дена. Сите нив и нивните навреди, лаги, конструкции. Тие нека лажат и нека мразат а јас ќе продолжам да работам за Карпош.