Безбедносни кираџии?

Да видиш па да не поверуваш. Вака во една проста реченица може да се даде целиот коментар на глупавата колумна на Геровски насловена како „Алиби за пучистите“ објавена на 24.08.2017 година во плус Инфо. Незнаев дека Геровски станал експерт за безбедносни прашања и не толку за безбедносни ами дури и за разузнавачки односни шпиунски операции. Бравос за првото перо на ѓон СДС и неговата „длабока“ (цпната) промисла.

Доколку сакаме да зборуваме на професионално, а не на политичко ниво, тогаш да зборуваме со неспорни факти, а потоа да судиме кој тоа лаже и за чии цели. Нели според ѓон Црпко сите наши соседи се во право, а само ние не сме. Сообразно со тоа кај нас е вината. Водејќи се од овој црпнат заклучок и Геровски кажа (тресна) голема мисла во јавноста па остана жив. Замислете Живаљевиќ не лажел! Ајдеее! Кој е тој Живаљевиќ и што всушност работи цел живот или што му е основната животна дејност? За голема жал и разочарување на Геровски, јас Живаљевиќ го познавам лично, од некои други времиња и ситуации. Човекот е професионален разузнувач (безбедњак) на српските служби (без разлика во која од нив работи во моментов официјално). За што би бил испратен тој во Македонија, ако тоа не е вршењето на основната му професионална дејност, а веројатно и животна определба? Дали можеби Геровски повеќе му верува на странски разузнавач или на нашите служби? Дали можеби Геровски добил задача од некого од службите (незнам чии или кој) да продолжи со обвинување на нашите служби, конкретно на Агенцијата за разузнавање? Заклучокот од неговата колумна кажува се, бидејќи Живаљевиќ беше кираџија во еден од становите на Геровски. Веројатно од тогаш датира безбедносната кираџиска експертиза на Геровски.

Но, да се вратиме на фактите и професионалноста. Не мислам дека незнае и дека не е информиран Геровски, туку мислам дека зорле се прави будала по оваа прашање. Сепак ќе појаснам. Сите разузнавачки служби во својата оперативна работа во странство се служат со измислици (лаги), легенди, подметнувања, фалсификувања (добро познат спорт на ѓон СДС), манипулирања или кршења на законот (исто така омилен спорт на ѓон СДС) и други помошни неморални и неетични активности. Покрај овие активности разузнавачките служби, особено на територија на друга држава (тука не постојат пријателски и непријателски служби и држави, туку секој работи за свои интерес и за своја сметка, а „соработува“ со другиот повторно од сопствен интерес) работат и користат разни субверзивни и превратнички, пропагандистички и други методи кои ќе донесат полза или ќе предизвикаат промена на политичката, економската и воопшто општествената ситуација во полза на остварување на интересите на нивната држава (и ова е практично или оперативно делување на терен е многу добро познато на ѓон СДС и Геро, така што нетреба да се прави недоветен). Токму затоа сметам дека Живаљевиќ лаже. Лаже како крадец или измамник фатен на дело во недело. Впрочем, кој воопшто може на странски разузнувач или поточно резидент, па дури и скриен зад дипломатскиот статус во амбасадата да му одобри присуство во Собранието или друга институција, а во исто време и да му забрани. Тоа е вечна игра на мачка и глушец помеѓу домашната контраразузнавачка служба и странската разузнавачка служба која сака да направи продор. Затоа тука нема барање дозвола, а понајмалку Живаљевиќ ќе ги најави своите субверзивни и разузнавачки дејствувања на нашите служби. Ова е да плаче човек над глупоста на Геро и неговите наредбодавци, а што има сосема друга и поопасна цел која е политичка и безбедносна. Таа цел Геровски ја најави на крајот на колумната.

Наоѓањето „рачка“ за да се укине Агенцијата за Разузнавање на Република Макеоднија како институција под Претседателот на државата и институција за офанзивно-дефанзивна работа надвор од Македонија за заштита и остварување на нашите национални интереси, е всушност тенденција на ѓон СДС за ставање на сите безбеднсони служби во Македонија под ингеренција на ѓон Црпко и со тоа воспоставување потполна еднострана или поточно еднопартиска политичко-безбедносна контрола врз државата.

Ова е идеја која ѓон СДС како идеолошко деформирана партија одамна ја има. Затоа ги интересираат „реформите“ на Прибе како и ланскиот снег. Ги интересира како да се да стават под контрола во државата за да можат да ги спроведуваат беззаконие и да не бидат казнети за тоа. И еве им се најде можност да ја обвинат Агенцијата за разузнавање и кабинетот на Претседателот Иванов. Во тоа им помогна српскиот разузнавач Живаљевиќ кој со еден удар оствари неколку цели:

1.Се „оправда“ себеси за тоа што беше жив фатен во субверзивно – разузнавачко дејствување на територијата на друга држава.

2.Обвини поединци од разузнавачката служба на Република Македонија дека соработуваат со него, а на тој нашин и со србските разузнавачки служби со што ги дескредитира и по автоматизам ги става вон функција.

3.Помага на ѓон СДС да ја растури безбедносната заедница на Македонија со укинување на Агенцијата за Разузнавање и притоа (во рамки на евентуалното префрлање-преземање на оперативци) искористи можност за повторна инсталација или реинсталација на соработници ан србските служби во Македонскиот безбедносен систем.

4.На посреден анчин да го дискредитира кабинетот на Претседателот на Р.Макеоднија и лично Претседателот Иванов.

Веќе видена приказна на старите пријатели ѓон СДС и УДБА (преточена во структурите на србските служби и остатоците во Македонија), а целата активност координирана од Калето ќе биде сработена од Верушевски и Авромовски, проверени оперативци на ѓон СДС.

Добре дојдовме назад, среќна нова 49-та!

Доцент д-р Оливер Андонов